Silva, J.B.F.; Clement, C.R. 2005. Pupunha brava (Bactris gasipaes Kunth var. chichagui) no sudeste da Amazônia. Acta Botanica Brasilica, 19(2):283-286. (In English)

Resumo: As distribuições geográfica e da variação morfo-genética de populações silvestres e cultivadas de espécies agrícolas são informações essenciais para identificar o centro de origem de um cultivo. A pupunha (Bactris gasipaes Kunth) é a única palmeira domesticada nos Neotrópicos, cujos frutos amidosos e oleosos são produtos de subsistência e cujo palmito é um agronegócio em expansão. A origem da pupunha é desconhecida, mas provavelmente pode ser encontrada na distribuição de B. gasipaes var. chichagui do tipo 1, até agora encontrado apenas no sudoeste da Amazônia. Uma nova área de ocorrência deste tipo foi encontrada ao redor de São Félix do Xingu, Pará, Brasil, 52º41’ W 6º34’ S, cerca de 600 km ao nordeste da próxima população ao oeste, no centro de Mato Grosso, Brasil. As plantas dessa população são um pouco menos robustas que as de outras populações do tipo 1 e possuem cachos de frutos menores (60-70 frutos), frutos menores (0,45 g e 10 por 9 mm) e sementes menores (0,23 g e 6,5 por 7,4 mm) que os relatados anteriormente. Embora essas populações sejam disjuntas das relatadas previamente, é pouco provável que outras populações estejam ausentes entre São Félix e o centro de Mato Grosso, o que expande a distribuição da variedade chichagui tipo 1 em cerca de 30% e a redefine como um componente típico das florestas transicionais úmidas / semi-úmidas ao sul da Amazônia, em vez de um elemento dos Andes que está expandindo sua presença na região.

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Silva, J.B.F.; Clement, C.R. 2005. Wild pejibaye (Bactris gasipaes Kunth var. chichagui) in Southeastern Amazonia. Acta Botanica Brasilica, 19(2):283-286.

Abstract:The geographical distribution and morpho-genetic variation of wild and domesticated populations of a crop species are essential information for identifying a center of origin. The pejibaye (Bactris gasipaes Kunth) is the only domesticated neotropical palm, whose starchy-oily fruits are subsistence products and whose heart-of-palm is an expanding agribusiness. The origin of pejibaye is unresolved, but probably will be found in the distribution of type 1 B. gasipaes var. chichagui in southwestern Amazonia. A new area of occurrence of this type is reported around São Felix do Xingu, Pará, Brazil, 52º41’ W 6º34’ S, about 600 km northeast of the eastern-most known population, in central Mato Grosso, Brazil. The plants of this population are slightly less robust than other type of plants and have small fruit bunches (60-70 fruit), small fruit (0.45 g and 10 by 9 mm) and seed (0.23 g and 6.5 by 7.4 mm), all smaller than previous descriptions. Although this find is disjunct from earlier reports, it is unlikely that other populations are absent between it and central Mato Grosso, expanding type 1 var. chichagui’s distribution by 30% and redefining it as a typical element of the transition between humid and semi-humid forests across southern Amazonia, rather than an Andean element expanding into the region.

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Clement, C.R.; Lleras, E.; van Leeuwen, J. 2005. O potencial das palmeiras tropicais no Brasil: acertos e fracassos das últimas décadas. Agrociencia, 9(1-2):67-71.

Resumo: Diversas palmeiras nativas da Amazônia e outras regiões tropicais no Brasil tem sido objeto de pesquisa e desenvolvimento (P&D) desde o final da década de 1970, com resultados muito diversos, que vão desde o fracasso total até sucesso no mercado moderno. Quais lições são evidente nesta lista de acertos e fracassos? Em termos de mercado tem duas: (1) o que foi (e é) bom para os povos indígenas e tradicionais não terá necessariamente uma demanda no mercado atual; e (2) entrar num mercado altamente competitivo exige um produto diferenciado - concorrer com um produto muito similar exige competência de alto nível. Em termos das instituições de P&D tem duas: (3) qualquer projeto deverá ser muito bem desenhado e com uma escala apropriada para o mercado alvo e a espécie candidata, o que exige conhecimento detalhado de sua cadeia de produção; e (4) as instituições precisam poder garantir a continuidade necessária para desenvolver um produto novo em uma, duas ou três décadas - algo raríssimo na América Latina.

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Clement, C.R.; Lleras, E.; van Leeuwen, J. 2005. The potential of Bazilian tropical palms: successes and failures of recent decades. Agrociencia, 9(1-2):67-71. (Em Portugues)

Abstract: Various palms native to Amazonia and other tropical regions of Brazil have been the subject of research and development (R&D) since the late 1970s, with extremely diverse results, extending from total failure to success in the modern market. What lessons are evident in this list of successes and failures? In market terms there are two: (1) what was (and may be) good for the indigenous and traditional peoples doesn’t necessarily have demand in current markets; and (2) entrance into a highly competitive market demands a different product - competing with a similar product demands competence of a high level. In terms of R&D institutions there are two: (3) any new project must be well designed and scaled appropriately to the target market and the candidate species, which demands detailed knowledge of the species’ production-to-consumption system; and (4) the institutions need to guarantee the continuity necessary to develop a new product over a time frame of one, two or even three decades - something extremely rare in Latin America.

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Major, J.; Clement, C.R.; DiTommaso, A. 2005. Influência de orientação ao mercado na diversidade de plantas alimentícias em sítios agrícolas localizados em Terra Preta de Índio na região de Manaus, Amazonas, Brasil. Economic Botany, 59(1):77-86. (In English)

Resumo: Jardins caseiros podem funcionar como reservatórios de agro-biodiversidade nos solos antropogênicos conhecidos como Terra Preta de Índio (TPI) na bacia Amazônica. No entanto, porque estes solos são usados intensivamente para agricultura de mercado, suspeitavamos que podem estar sofrendo erosão de sua agro-biodiversidade. Apresentamos dados de levantamentos de 16 sítios localizados em TPI na região de Manaus, Amazonas, Brasil. Quando os sítios foram separados em dois grupos por orientação ao mercado, a riqueza de espécies nos sítios não foi influenciada significativamente pela orientação ao mercado, mas existia menos dominância (i.e., maior diversidade) nas jardins caseiras no grupo com baixa orientação ao mercado (P < 0.1). A proporção de espécies nativas não foi afectado pela orientação ao mercado. Enquanto os sítios com alta orientação ao mercado manteve alta riqueza de espécies, suas jardins caseiras conteve altas proporções de espécies de interesse comercial.

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Major, J.; Clement, C.R.; DiTommaso, A.. 2005. Influence of market orientation on food plant diversity of farms located on Amazonian Dark Earth in the region of Manaus, Amazonas, Brazil. Economic Botany, 59(1):77-86.

Abstract: Homegardens may serve as reservoirs of agro-biodiversity on highly fertile, anthropogenic Amazonian Dark Earth (ADE) soils of the Amazon basin. However, as these soils are used more intensively for market-oriented agriculture, we suspected a decrease in their agro-biodiversity. We present data obtained from surveys on 16 farms where ADE was present in the region of Manaus, Amazonas, Brazil. When farms were separated into two groups by market orientation, species richness on the farms was not significantly influenced by market orientation, but there was less dominance (i.e., more diversity) for homegardens in the low-market orientation group (P < 0.1). The proportion of native species was not affected by market orientation. Hence, while the most market-oriented farms retained high species richness, homegardens located on them contained higher proportions of commercially interesting species.

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Clement, C.R.; Weber, J.C.; van Leeuwen, J.; Domian, C.A.; Cole, D.M.; Arévalo Lopez, L.A.; Argüello, H. 2004. Por que pesquisa e desenvolvimento intensivo não promoveram o uso do fruto de pupunha na América Latina. Agroforestry Systems, 61: 195-206. (In English).

Resumo: A pupunha (Bactris gasipaes) foi domesticada como cultivo frutícola pelos primeiros povos da Amazônia em sistemas agroflorestais tradicionais, mas esforços de pesquisa e desenvolvimento (P&D) até hoje não conseguiram transformar seu fruto em uma história moderna de sucesso. Em realidade, o fruto é uma batata arbórea, que concorre com amidos tradicionais em lugar de com frutos suculentos. O esforço de P&D se concentrou mais na produção do que na transformação/processamento, na comercialização e no consumidor, deixando de preencher lacunas na cadeia de produção-comercialização. Demandas por consumidores estão recebendo maior consideração hoje, após 25 anos de P&D, mas a identificação clara do agricultor familiar como o cliente de P&D ainda não é geral. Um excesso de grandes bancos de germoplasma tem orientado os programas de P&D na direção de empreendedores-empresários agrícolas em lugar de agricultores familiares, porém os programas não desenvolveram frutos com a qualidade e uniformidade que atendesse as exigências dos consumidores. As lições gerais aprendidas após 25 anos de P&D com pupunha que podem orientar o desenvolvimento de outras fruteiras indígenas são: 1) identificar das demandas do mercado, seja de subsistência ou comercial; 2) identificar os clientes e consumidores, e suas percepções do produto; 3) trabalhar com aspectos de segurança alimentar e nutricional das espécies, permitindo que os empreendedores sejam atraídos, em lugar de vice versa; 4) trabalhar com melhoramento das espécies em um projeto modesto, usando preferencialmente uma abordagem participatória que enfoque as demandas dos clientes; e 5) reavaliar periodicamente as prioridades.

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Clement, C.R.; Weber, J.C.; van Leeuwen, J.; Domian, C.A.; Cole, D.M.; Arévalo Lopez, L.A.; Argüello, H. 2004. Why extensive research and development did not promote use of peach palm fruit in Latin America. Agroforestry Systems, 61: 195-206.

Abstract: Peach palm (Bactris gasipaes) was domesticated as a fruit crop by the first Amazonians in traditional Neotropical agroforestry systems, but research and development (R&D) to date has not transformed its fruit into a modern success story. The fruit is really a tree ‘potato,’ competing with traditional starches rather than with succulent fruits. R&D efforts have focused more on production than on product transformation, commercialization and the consumer, thus failing to fill gaps in the production-to-consumptionchain. Consumer demands are only now getting more consideration, and clear identification of the smallholder farmer as the R&D client is not yet generalized. Too many, often large germplasm collections have biased R&D programs away from smallholder farmers and did not pursue the quality and uniformity that consumers want. The general lessons learnt from 25 years of R&D efforts on peach palm that should guide the development of other indigenous agroforestry fruit tree species are: 1) identify market demands, whether subsistence or market-oriented; 2) identify clients and consumers, and their perceptions of the product; 3) work on food and nutritional security aspects of the species and let entrepreneurs be attracted, rather than vice versa; 4) take up species improvement in a moderately sized effort, using a participatory approach tightly focused on clients’ demands; and 5) reappraise the priorities from time to time.

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Rodrigues, D.P.; Vinson, C.; Ciampi, A.Y.; Farias, I.P.; Lemes, M.R.; Astolfi-Filho, S; Clement, C.R. 2004. Marcadores microsatélites novos para pupunha. Molecular Ecology Notes, 4(4):575-576. (In English).

Resumo: Dez novos microssatélites polimórficos foram isolados e caracterizados em Bactris gasipaes usando um protocolo de enriquecimento para microssatélites e hibridização seletiva com sondas oligonucleotidas. Os loci são altamente polimórficos, com uma média de 14,6 alelos por locus e uma média esperada de heterozigocidade de 0,83 entre 62 indivíduos da raça Pampa Hermosa. Esses microssatélites serão úteis para a análise genética de populações e a caracterização de germoplasma para melhoramento de palmito.

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Rodrigues, D.P.; Vinson, C.; Ciampi, A.Y.; Farias, I.P.; Lemes, M.R.; Astolfi-Filho, S; Clement, C.R. 2004. Novel microsatellite markers for Bactris gasipaes (Palmae). Molecular Ecology Notes, 4(4):575-576.

Abstract: Ten new polymorphic microsatellites were isolated and characterized in Bactris gasipaes using a microsatellite enrichment protocol and selective hybridization with oligonucleotide probes. The loci are highly polymorphic, with a mean of 14.6 alleles per locus and a mean expected heterozygosity of 0.83 among 62 individuals of the Pampa Hermosa landrace. These microsatellites will be useful for population genetic analysis and germplasm characterization for heart-of-palm breeding.

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Rodrigues, D.P.; Astolfi-Filho, S.; Clement, C.R. 2004. Validação de raças primitivas de pupunha definidas morfologicamente com uso de marcadores moleculares. Genetic Resources and Crop Evolution, 51(8):871-882. (In English).

Resumo: Marcadores de RAPD foram usados para avaliar a variabilidade e a estrutura genética de sete raças de pupunha (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) definidas morfologicamente para determinar sua validade e relações filogenéticas. Duzentas e vinte plantas de quatro raças amazonenses e três raças da América Central da var. gasipaes (domesticadas) e 30 plantas da var. chichagui (parente silvestre do cultivo) mantidas no Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Manaus, Amazonas, Brasil, foram utilizadas. Oito iniciadores de RAPD geraram 113 marcadores, com boa reprodutividade, dos quais 97 eram polimórficos. As quatro raças da Amazônia tiveram um média de heterozigosidade de 0,30, com um polimorfismo de 86%, maior do que as raças da América Central (0,25; 74,3%) e var. chichagui (0,27; 80%). A diversidade genética entre as raças (GST) foi de 15%, enquanto a de dentro (Hs) foi de 85%, essencialmente equivalente à AMOVA, com variações dentro (82,2%) e entre (17,8%). As similaridades de Jaccard, PCA, coeficientes do fluxo do gene e os testes Exatos sugeriram que existe apenas uma raça na América Central, chamada Utilis após o primeiro taxon descrito aí, e que a raça Solimões é parte da raça Putumayo, e não uma entidade separada. As raças de Pampa Hermosa e Pará foram validadas de acordo com suas interpretações morfométricas. O dendrograma de distâncias genéticas de Nei entre raças e a var. chichagui confirmaram a hipótese de uma única origem para a pupunha no sudoeste da Amazonia, com duas rotas de migração: uma ao nordeste, chegando à raça Pará, e a outra ao noroeste ao longo dos Andes, espalhando-se na Amazônia ocidental (raças Pampa Hermosa e Putumayo) e atravessando os Andes, alcançando a América Central (raça Utilis).

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Rodrigues, D.P.; Astolfi-Filho, S.; Clement, C.R. 2004 Molecular marker-mediated validation of morphologically defined landraces of pejibaye (Bactris gasipaes) and their phylogenetic relationships. Genetic Resources and Crop Evolution, 51(8):871-882.

Abstract: RAPD markers were used to evaluate the genetic variability and structure of seven morphologically defined landraces of pejibaye (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) to determine their validity and phylogenetic relationships. Two hundred and twenty plants of four Amazonian and three Central American landraces of var. gasipaes (the domesticate) and 30 plants of var. chichagui (the crop ancestor) maintained at the National Research Institute for Amazonia, Manaus, Amazonas, Brazil, were utilized. Eight RAPD primers yielded 113 markers, with good reproducibility, of which 97 were polymorphic. The four Amazonian landraces had an average heterozygosity of 0.30, with 86% polymorphism, greater than the Central American landraces (0.25; 74.3%) and var. chichagui (0.27; 80%). Among landrace genetic diversity (GST) was 15%, while within (Hs) was 85%, essentially equivalent to the AMOVA within (82.2%) and among (17.8%) variances. The Jaccard similarities, PCA, gene flow coefficients and Exact tests suggested that only one landrace exists in Central America, called Utilis after the first taxon described there, and that the Solimões landrace is part of the Putumayo landrace, rather than a separate entity. The Pará and Pampa Hermosa landraces were validated in accordance with their morphometric interpretations. The dendrogram of Nei’s genetic distances among valid landraces and var. chichagui supported the hypothesis of a single origin for pejibaye in southwestern Amazonia, with two migration routes: one to the northeast, becoming the Pará landrace, and another to the northwest along the Andes, spreading into western Amazonia (Pampa Hermosa and Putumayo landraces) and across the Andes, reaching Central America (Utilis landrace).

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Ruiz-Pérez, M.; Belcher, B.; Achdiawan, R.; Alexiades, M.; Aubertin, C.; Caballero, J.; Campbell, B.; Clement, C.R.; Cunningham, T.; Fantini, A.; Foresta, H. de; García-Fernández, C.; Gautam, K.H.; Hersch-Martínez, P.; Jong, W. de; Kusters, K.; Kutty, M.G.; López, C.; Fu, M.; Martínez-Alfaro, M.A.; Nair, T.K.R.; Ndoye, O.; Ocampo, R.; Rai, N.; Ricker, M.; Schreckenberg, K.; Shackleton, S.; Shanley, P.; Sunderland, T.; Youn, Y. 2004. {Mercados orientam as estratégias de especialização dos povos da floresta}. Ecology and Society, 9(2): 4. [online] URL: http://www.ecologyandsociety.org/vol9/iss2/art4

Resumo: A interação como mercado muda as oportunidades e as estratégias de povos relacionados com a floresta. Os esforços para apoiar o desenvolvimento rural precisam compreender melhor a importância potencial dos mercados e a maneira como os povos respondem a eles. Neste sentido, comparamos 61 estudos de caso da produção e comércio de produtos florestais não madeireiros da Ásia, África, e América Latina. Os resultados mostram que o uso do produto é moldado conforme o mercado e instituições locais, abundância do recurso, e nível relativo de desenvolvimento. Padrões regionais mais gerais também são importantes. Os produtos de maior valor tendem a ser manejados intensivamente por produtores especializados e proporcionam lucros substancialmente superiores àqueles manejados por produtores menos especializados com produtos de valor mais baixo. Concluímos que o comércio incentiva um processo de produção intensa e especialização familiar entre os povos da floresta.

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Ruiz-Pérez, M.; Belcher, B.; Achdiawan, R.; Alexiades, M.; Aubertin, C.; Caballero, J.; Campbell, B.; Clement, C.R.; Cunningham, T.; Fantini, A.; Foresta, H. de; García-Fernández, C.; Gautam, K.H.; Hersch-Martínez, P.; Jong, W. de; Kusters, K.; Kutty, M.G.; López, C.; Fu, M.; Martínez-Alfaro, M.A.; Nair, T.K.R.; Ndoye, O.; Ocampo, R.; Rai, N.; Ricker, M.; Schreckenberg, K.; Shackleton, S.; Shanley, P.; Sunderland, T.; Youn, Y. 2004. Markets drive the specialization strategies of forest peoples. Ecology and Society, 9(2): 4. [online] URL: http://www.ecologyandsociety.org/vol9/iss2/art4

Abstract Engagement in the market changes the opportunities and strategies of forest-related peoples. Efforts to support rural development need to better understand the potential importance of markets and the way people respond to them. To this end, we compared 61 case studies of the commercial production and trade of nontimber forest products from Asia, Africa, and Latin America. The results show that product use is shaped by local markets and institutions, resource abundance, and the relative level of development. Larger regional patterns are also important. High-value products tend to be managed intensively by specialized producers and yield substantially higher incomes than those generated by the less specialized producers of less managed, low-value products. We conclude that commercial trade drives a process of intensified production and household specialization among forest peoples.

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Clement, C.R.; Santos, L.A. 2002. Pupunha no mercado de Manaus: Preferências de consumidores e suas implicações. Revista Brasileira de Fruticultura, 24(3):778-779.

Resumo: A demanda para o fruto fresco de pupunha (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) permanece estável após 50 anos de pesquisa e fomento na Amazônia. Entrevistas com 30 consumidores na principal feira de Manaus, durante a segunda safra determinaram que o fruto preferido é vermelho (por 53%), de tamanho médio (67%), moderadamente a oleoso (53% oleoso e 40% moderadamente), em cacho grandes (50%) e com um custo razoável (R$5/cacho em outubro 2001), diferente dos frutos usados no fomento (grandes, secos, mais caros) e de dificil criação por melhoristas. A quantificação e o detalhamento destas preferências são essenciais para reorientar a pesquisa e o fomento.

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Clement, C.R.; Santos, L.A. 2002. Peach palm in the Manaus, Amazonas, Brazil market: Consumer preferences and their implications. Revista Brasileira de Fruticultura, 24(3):778-779. (In Portuguese).

Abstract: The demand for fresh fruit of peach palm (Bactris gasipaes Kunth) has remained stable through 50 years of research and promotion in Brazilian Amazonia. Interviews with 30 consumers at the principal market in Manaus, Amazonas, during the second harvest determined that red (by 53%), medium weight (67%), moderately oily fruit (53% oily and 40% moderately oily), in large bunches (50%) with a reasonable price (R$5 = US$2 / bunch in October 2001) is preferred, which is different from the fruit used in promotion (large, dry, higher price) and difficult for breeders to create. Quantifying and detailing these preferences are essential to guide future research and promotion.

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Clement, C.R.; Sousa, N.R.; Rodrigues, D.P.; Astolfi-Filho, S.; Núñez Moreno, Y.; Torres Pascual, V.; Gallego Rodríguez, F.J. 2002. Uso de AFLPs para distinguir raças primitivas de pupunha na Amazônia brasileira. Scientia Agricola, 59(4):749-753. (In English).

Resumo: Os primeiros povos de Amazônia ocidental domesticaram a pupunha (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) por seu fruto, embora hoje é muito plantada por seu palmito. Como outros cultivos domesticados, a pupunha apresenta uma hierarquia complexa de raças primitivas criadas antes da conquista das Américas. A existência de três raças (Pará, Solimões, Putumayo) foi proposta ao longo dos rios Amazonas e Solimões, Brasil, com base em características morfológicas. Algumas dúvidas existem sobre a raça intermediária, pois podia ser um artefato da análise morfométrica. AFLPs foram usados para avaliar as relações entre amostras destas raças hipotéticas. DNA foi extraido de 99 plantas representando 13 populações mantidas no Banco de Germoplasma de Pupunha, Manaus, AM; seis combinações de ‘primers’ geraram 245 marcadores via PCR, que foram codificados num sequenciador ABI Prism 310 e analisados com o programa GeneScan; similaridades de Jaccard foram estimadas e um dendrograma foi criado com UPGMA. Dois grupos de plantas foram observados no dendrograma, em lugar de três, com similaridade de 0,795. Cada grupo continha dois subgrupos, similares a 0,815. Um grupo (n=41) continha 73% de plantas da raça Pará, com um subgrupo (n=22) contendo 91% Pará e o outro (n=19) contendo 53% Pará. O outro grupo (n=58) continha 53% de plantas da raça Solimões e 40% da Putumayo, com um subgrupo (n=21) contendo 52% Solimões e 43% Putumayo, e o outro (n=35) contendo 57% Solimões e 37% Putumayo. O primeiro grupo confirmou a raça Pará, mas o segundo grupo sugeriu que a raça Solimões não existe; em lugar desta raça, a raça Putumayo se extende ao longo do rio Solimões até a Amazônia Central.

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Clement, C.R.; Sousa, N.R.; Rodrigues, D.P.; Astolfi-Filho, S.; Núñez Moreno, Y.; Torres Pascual, V.; Gallego Rodríguez, F.J. 2002. Use of AFLPs to distinguish landraces of pejibaye (Bactris gasipaes) in Brazilian Amazonia. Scientia Agricola, 59(4):749-753.

Abstract: Although the first inhabitants of western Amazonia domesticated pejibaye (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) or peach palm for its fruits, today it is widely planted for its heart-of-palm. Like other domesticates, pejibaye presents a complex hierarchy of landraces developed before the conquest of the Americas. The existence of three landraces (Pará, Solimões, Putumayo) was proposed along the Amazonas and Solimões Rivers, Brazil, based on morphological characteristics. There are some questions remaining about the intermediate landrace being an artifact of the morphometric analysis. AFLPs were used to evaluate the relationships among samples of these putative landraces. DNA was extracted from 99 plants representing 13 populations maintained in the Pejibaye Germplasm Bank, Manaus, AM; six primer combinations generated 245 markers via PCR, which were scored in an ABI Prism 310 sequencer and analyzed with GeneScan Software; Jaccard similarities were estimated and a dendrogram was generated with UPGMA. Two groups of plants were observed in the dendrogram instead of three, and were similar at 0.795. Each group contained two subgroups, similar at 0.815. One group (n=41) contained 73% Pará landrace plants, with one subgroup (n=22) containing 91% Pará, and the other (n=19) containing 53% Pará. The other group (n=58) contained 53% Solimões and 40% Putumayo landrace plants, with one subgroup (n=21) containing 52% Solimões and 43% Putumayo, and the other (n=35) containing 57% Solimões and 37% Putumayo. The first group confirmed the Pará landrace. The second group suggested that the Solimões landrace does not exist, but that the Putumayo landrace extends along the Solimões River to Central Amazonia.

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Sousa, N.R.; Rodrigues, D.P.; Clement, C.R.; Nagao, E.O.; Astolfi-Filho, S. 2001. Discriminação de raças primitivas de pupunha (Bactris gasipaes) na Amazônia brasileira por meio de marcadores moleculares (RAPDs). {Discrimination of pejibaye (Bactris gasipaes) landraces in Brazilian Amazonia using molecular markers (RAPDs).}Acta Amazonica, 31(4):539-545.

Resumo: A pupunha (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) foi domesticada por seu fruto pelos primeiros povos da Amazônia Ocidental, possuindo um complexo de raças primitivas (landraces) parcialmente caracterizado e mapeado morfologicamente. Ao longo dos Rios Amazonas e Solimões, no Brasil, foram propostas três raças primitivas [Pará (Rio Amazonas), Solimões (baixo e médio Rio Solimões), Putumayo (alto Rio Solimões)], com indicações de que a raça Solimões poderia ser artefato de análise morfométrica. Marcadores RAPDs foram usados para avaliar a hipótese de três raças. Extraiu-se DNA de 30 plantas de cada raça mantida no BAG de Pupunha em Manaus, AM, Brasil. Na amplificação por PCR, 8 primers geraram 80 marcadores, cujas similaridades de Jaccard foram estimadas para agrupamento das plantas com UPGMA. O dendrograma conteve 2 grandes grupos que juntaram-se a uma similaridade de 0,535: o grupo da raça Pará conteve 26 plantas dessa raça, 5 da Putumayo e 1 da Solimões; o grupo do Rio Solimões conteve 29 plantas da raça Solimões, 19 da Putumayo e 1 da Pará. A estrutura do segundo grupo sugere que existe apenas uma raça ao longo do Rio Solimões, pois as plantas amostradas são misturadas em sub-grupos sem ordem aparente. A análise genética não apoia a hipótese de três raças e sugere que a raça Putumayo estende-se ao longo do Rio Solimões até Amazônia central. Será necessário juntar dados genéticos com morfológicos para avaliar esta nova hipótese com mais precisão.

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Sousa, N.R.; Rodrigues, D.P.; Clement, C.R.; Nagao, E.O.; Astolfi-Filho, S. 2001. Discrimination of pejibaye (Bactris gasipaes) landraces in Brazilian Amazonia using molecular markers (RAPDs). Acta Amazonica, 31(4):539-545. (In Portuguese).

Abstract: The pejibaye (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) was domesticated for it fruits by the first peoples of western Amazonia. Consequently it exhibits a landrace complex that has been partially characterized morphologically and mapped. Along the Amazonas and Solimões Rivers, in Brazil, three landraces have been proposed [Pará (Amazonas River), Solimões (lower and middle Solimões River), Putumayo (upper Solimões River)], with indications that the Solimões landrace could be an artifact of the morphometric analysis. RAPD markers were used to evaluate the three landrace hypothesis. DNA was extracted from 30 plants of each landrace maintained in the Pejibaye germplasm bank, Manaus, AM, Brazil. During PCR amplification, 8 primers generated 80 markers, Jaccard similarities were estimated, the plants were grouped with UPGMA. The dendrogram contained 2 large groups that joined at a similarity of 0.535: the group of the Pará landrace contained 26 plants of this race, 5 of the Putumayo and 1 of the Solimões; the group of the Solimões River contained 29 plants of the Solimões race, 19 of the Putumayo and 1 of the Pará. The structure of the second group suggested that there is only one landrace along the Solimões River, since the plants were mixed in sub-groups without apparent order. This marker-based genetic analysis did not support the three landrace hypothesis and suggests that the Putumayo landrace extends along the Solimões River to central Amazonia. Genetic and morphological data must now be used to evaluate this new hypothesis.

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Clement, C. R., Noda, H.; Noda, S. N.; Martins, A. L. U.; Silva, G. C. 2001. Recursos frutícolas na várzea e na terra firme em onze comunidades rurais do Alto Solimões, Amazonas, Brasil. Acta Amazonica, 31(3):521-527.

Resumo: A região do Alto Solimões é muito rica em recursos genéticos agrícolas, especialmente frutícolas, mas estes recursos contribuem principalmente para a subsistência em lugar de ter um papel mais amplo no desenvolvimento regional. Um levantamento qualitativo preliminar das espécies frutícolas nativas e exóticas foi executado em 11 comunidades rurais (8 caboclas, 3 Ticunas) nos ecossistemas principais (várzea, terra firme). Observou-se 37 fruteiras nativas em 20 famílias e 10 fruteiras exóticas em 9 famílias; das nativas, 9 foram raras (observadas em 1 ou 2 comunidades) e 3 foram comuns (observadas em 10 ou 11 comunidades); das exóticas, 2 foram raras e as bananas foram encontradas em todas as comunidades, sendo a fruteira mais importante na subsistência e na comercialização. As comunidades com mais acesso imediato à várzea e à terra firme tiveram mais espécies (22,5±6,6 nativas e 6,5±2,2 exóticas), que comunidades com acesso apenas à terra firme (19,0±2,2 nativas e 5,3±0,5 exóticas), que por sua vez tiveram mais espécies que comunidades com acesso apenas à várzea (5±2 nativas e 1,5±0,9 exóticas).

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Clement, C. R., Noda, H.; Noda, S. N.; Martins, A. L. U.; Silva, G. C. 2001. Fruit resources of eleven rural communities in the floodplains and on the uplands of the upper Solimões, Amazonas, Brazil. Acta Amazonica, 31(3):521-527. (In Portuguese).

Abstract: The region known as the Upper Solimões is very rich in crop genetic resources, especially of fruits, but these resources contribute principally to subsistence rather than having a more ample importance in regional development. A preliminary qualitative survey of native and exotic fruit species was carried out in 11 rural communities (8 traditional peasant, 3 Ticuna Indian) in the principal local ecosystems (floodplain, upland). Thirty-seven native fruits, in 20 families, and 10 exotic fruits, in 9 families were observed; of the natives, 9 were rare (observed in 1 or 2 communities) and 3 were common (observed in 10 or 11 communities); of the exotics, 2 were rare and bananas were found in all communities, being important in both subsistence and trade. Communities with immediate access to both the floodplain and the uplands had more species (22.5±6.6 natives and 6.5±2.2 exotics) than communities with access only to the uplands (19.0±2.2 natives and 5.3±0.5 exotics), which in turn had more species than communities with access only to the floodplain (5*2 natives and 1.5±0.9 exotics).

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Clement, C.R.; Bovi, M.L.A. 2000. Padronização de medidas de crescimento e produção em experimentos com pupunheira para palmito. Acta Amazonica, 30(3):349-362.

Resumo: Pesquisas com a pupunheira (Bactris gasipaes Kunth) têm sido intensificadas em vários países devido ao crescente uso dessa espécie para produção agrícola de palmito, em substituição à exploração predatória de palmeiras silvestres. Por ser uma espécie ainda pouco estudada, pesquisadores utilizam diferentes caracteres para avaliar o crescimento e a produção, freqüentemente medidos de formas distintas, impossibilitando assim a comparação de resultados. O presente trabalho faz uma revisão dos métodos para análise de crescimento e produção em pupunheira, e propõe a padronização de medidas a serem usadas em experimentos agronômicos e genéticos visando a produção de palmito. As medidas vegetativas essenciais são altura, número de folhas e número de perfilhos, enquanto as opcionais são diâmetro da planta, área foliar e biomassa foliar. As medidas produtivas essenciais são número de palmitos colhidos, peso e comprimento do palmito (tipo exportação), considerando-se como opcionais peso do estipe tenro (resíduo basal), peso da folha tenra (resíduo apical) e diâmetro do palmito. O uso dessas medidas, como explicadas aqui, permitirá a comparação de resultados entre experimentos em diferentes ambientes e com diferentes genótipos, bem como a estimação de vários parâmetros fisiológicos de crescimento e produção.

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Clement, C.R.; Bovi, M.L.A. 2000. Standardization of growth and yield measurements in pejibaye heart-of-palm experiments. Acta Amazonica, 30(3):349-362. (In Portuguese).

Abstract: Research with pejibaye or peach palm (Bactris gasipaes Kunth) has intensified in various countries due to its increasing use in plantations for heart-of-palm production, as a substitute for the predatory extraction of wild palms. Because the species is still understudied, researchers use different traits to evaluate its growth and yield, frequently measured in different ways, making direct comparisons of experiments impossible. This paper reviews methods used to analyse growth and yield in pejibaye and proposes a set of standard measurements to be used to evaluate agronomic and genetic experiments for heart-of-palm production. The essential vegetative measurements are plant height, leaf number and offshoot number, and the optional measurements are plant diameter, individual and whole plant leaf area and biomass. The essential yield measurements are number of harvested hearts-of-palm (“palmitos”) and heart-of-palm weight and length (export type only), and the optional measurements are tender stem (basal by-product) weight, tender leaf (apical by-product) weight and heart-of-palm diameter. The use of these measurements, as explained here, will permit comparison of experiments in different environments and with different genotypes, as well as the estimation of useful growth, yield and physiological parameters.

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Clement, C.R.; Manshardt, R.M. 2000. A review of the importance of spines for pejibaye heart-of-palm production. Scientia Horticulturae, 83:11-23.

Abstract: Commercial plantations of pejibaye (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) are expanding in tropical America to supply the heart-of-palm market. The heart-of-palm is a gourmet vegetable composed of the tender unexpanded leaves in the palm's crown. Both spiny and spineless germplasm is available to growers, but there is no clear data on the superiority of either. Comparisons made among populations, among progenies within populations or among alleles within progenies are of interest for different reasons. In Hawaii, the Yurimaguas population (93% spineless; Pampa Hermosa landrace) is superior in heart-of-palm weight at one site and the Benjamin Constant (BC) population (79% spineless; Putumayo landrace) at another. Within the BC population there is a tendency for spineless plants to be superior in heart wt at one site and spiny to be superior at another. Within BC progenies, spineless plants often have more off-shoots at both sites, but superiority of spineless or spiny in terms of relative growth rates, heart wt and total edible wt depends upon location and seldom exceeds 10%. Although these yield components have low heritabilities there is variation amenable to selection, so that selecting within spineless germplasm should provide gains similar to those for spiny germplasm. Which is better is not a biological question but must be answered based upon comparative costs (management of spiny plants costs marginally to much more) and availability of germplasm at a given location.

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Clement, C.R.; Manshardt, R.M. 2000. Uma revisão da importância de espinhos para a produção de palmito de pupunha. Scientia Horticulturae, 83:11-23. (Em Inglês).

Resumo: Os plantios comerciais de pupunha (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) estão expandindo na América tropical para fornecer palmito ao mercado. O palmito é uma hortaliça fina composta das folhas imaduras e tenras na copa da planta. O germoplasma inerme e o espinhoso estão disponíveis aos produtores, mas não existe dados conclusivos sobre a superioridade destes tipos. Comparações entre populações, entre progênies dentro de populações ou entre alelos dentro de progênies são interessantes por diferentes razões. No Havaí, a população de Yurimaguas (93% inerme; raça Pampa Hermosa) é superior quanto ao peso do palmito em um local e a população de Benjamin Constant (BC) (79% inerme; raça Putumayo) em um outro. Dentro da população BC existe uma tendência para as plantas inermes serem superiores em peso em um local e as espinhosas serem superiores em outro. Dentro das progênies BC, as plantas inermes frequentemente possuem maior número de perfilhos em ambos os locais, mas a superioridade das plantas inermes ou das espinhosas em termos de taxa de crescimento relativo, peso do palmito e peso total depende do local e raramente passa de 10%. Embora estes componentes de produtividade possuam baixas herdabilidades, existe variação que pode ser selecionada, de forma que a seleção dentro do germoplasma inerme deveria resultar em ganhos similares aos do germoplasma espinhoso. Qual desses tipos seria melhor não é uma questão biológica mas sim uma questão que deveria ser respondida com base em custos comparativos (manejo de plantas espinhosas custa um pouco a muito mais do que de plantas inermes) e na disponibilidade de germoplasma em um dado local.

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Clement, C.R.; Santos, L.A.; Andrade, J.S. 1999. Conservação de palmito de pupunha em atmosfera modificada Acta Amazonica, 29(3):437-445.

Resumo: O mercado do palmito de pupunha (Bactris gasipaes) está expandindo rapidamente no Brasil e diferenciando-se com a inclusão do palmito fresco ou minimamente processado. Devido sua alta perecibilidade, a conservação desse palmito fresco é dificil e requer estudos de conservação em refrigeração aliada à atmosfera modificada. As qualidades sensoriais do palmito fresco foram avaliadas ao longo de sua conservação sob refrigeração, em sacos de polietileno, com e sem absorvente de oxigênio. A textura, crispidez, fibrosidade, umidade, adstringência e irritação permaneceram aceitáveis até aos 25 dias, embora altamente variáveis de dia a dia, provavelmente devido à variação entre os genótipos em cada embalagem. A côr, aparência, doçura e amargor permaneceram aceitáveis até 14 dias e deterioraram a partir do 18º dia. O amargor aumentou significativamente (p = 0,02) no tratamento com absorvente de oxigênio, especialmente partir do 18º dia, sendo a principal característica responsável pela rejeição do palmito. O uso do absorvente de oxigênio não aumentou significativamente a vida de prateleira do palmito fresco, embora o polietileno usado poderia ter reduzido a eficácia do absorvente.

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Clement, C.R.; Santos, L.A.; Andrade, J.S. 1999. Conservation of pejibaye heart-of-palm in modified atmosphere. Acta Amazonica, 29(3):437-445. (In Portuguese).

Abstract: The market for pejibaye (Bactris gasipaes) heart-of-palm is expanding rapidly in Brazil and is starting to differentiate into various market niches, including a fresh product niche. Conservation of ready-to-use, minimally processed fresh heart is difficult and requires research on refrigeration and modified atmosphere to enhance shelf-life. The sensory characteristics of fresh heart-of-palm were evaluated during its storage in polyethylene bags under refrigeration with and without an oxygen absorber. Texture, crispness, fiber, humidity, astringency and acridity remained acceptable until the end of the trial at 25 days, although each was extremely variable from day to day, probably due to within-package genotype variation. Color, appearance, sweetness and sourness remained acceptable for 14 days and deteriorated from the 18th day on. Sourness increased significantly (p = 0.02) in the treatment with reduced oxygen, especially after the 18th day and was the most objectionable characteristic. The use of oxygen absorbent did not significantly improve the shelf-life of fresh heart-of-palm, although the use of polyethylene may have reduced the efficiency of the absorbent.

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Clement, C.R. 1999. 1492 and the loss of Amazonian crop genetic resources. I. The relation between domestication and human population decline. Economic Botany, 53(2):188-202.

Abstract: There may have been 4-5 million people in Amazonia at the time of European contact. These people cultivated or managed at least 138 plant species in 1492. Many of these crop genetic resources were human artifacts that required human intervention for their maintenance, i.e., they were in an advanced state of domestication. Consequently, there was a relationship between the decline of Amazonian Amerindian populations and the loss of their crop genetic heritage after contact. This relationship was influenced by the crop's degree of domestication, its life history, the degree of landscape domestication where it was grown, the number of human societies that used it, and its importance to these societies. Amazonian crop genetic erosion probably reflects an order of magnitude loss and the losses continue today.

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Clement, C.R. 1999. 1492 e a perda dos recursos genéticos agrícolas da Amazônia. I. A relação entre domesticação e o declínio da população humana. Economic Botany 53(2): 188-202. (Em Inglês).

Resumo: A Amazônia poderia ter tido de 4 a 5 milhões de habitantes quando os Europeus chegaram. Estes povos cultivaram ou manejaram pelo menos 138 espécies vegetais em 1492. Muitos destes recursos genéticos eram artefatos humanos que requeriam a intervenção humana para sua manutenção, ou seja, estavam num estado avançado de domesticação. Conseqüentemente, existiu uma relação entre o declínio das populações indígenas da Amazônia e a perda de seus recursos genéticos após o contato. Esta relação foi influenciada pelo grau de domesticação do cultivo, sua história de vida, o grau de domesticação da paisagem em que foi cultivada, o número de sociedades indígenas que o utilizou, e sua importância a estas sociedades. A erosão dos recursos genéticos indígenas da Amazônia provavelmente reflete uma perda de um ordem de magnitude e as perdas continuam hoje.

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Clement, C.R. 1999. 1492 and the loss of Amazonian crop genetic resources. II. Crop biogeography at contact. Economic Botany, 53(2):203-216.

Abstract: Fifty seven percent of the 138 cultivated plant species present in Amazonia at contact probably originated in the Amazon Basin and another 27% originated in lowland northern South America. The relationship between probable indigenous human population density and resultant agricultural intensification and crop diversity is used to propose the existence of a mosaic of crop genetic resource concentrations in Amazonia at contact, including two centers of diversity, four outlying minor centers, and five regions of diversity. This methodology is extrapolated to present a synthesis of South American crop genetic biogeography at contact.

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Clement, C.R. 1999. 1492 e a perda dos recursos genéticos agrícolas da Amazônia. II. A biogeografia dos cultivos na época de contato. Economic Botany 53(2): 203-216. (Em Inglês).

Resumo: Cinquenta e sete por cento das 138 espécies cultivadas na Amazônia no momento do contato provavelmente originaram na bacia amazônica e mais 27% originaram nas terras baixas do norte de América do Sul. A relação entre a densidade populacional indígena hipotética e a intensificação agrícola e a diversidade genética dos cultivos resultantes é usada para propor a existência de um mosaico de concentrações de recursos genéticos na Amazônia no momento de contato, incluindo dois centros de diversidade, quatro centros periféricos menores, e cinco regiões de diversidade. A mesma metodologia é extrapolada para apresentar uma síntese da biogeografia da diversidade genética dos cultivos na América do Sul no momento de contato.

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Clement, C.R.; Aguiar, J.P.L.; Aued-Pimentel, S. 1999. A pupunha brava (Bactris dahlgreniana) no Estado do Amazonas, Brasil. Acta Botanica Venezuelica, 22(1):29-44.

Resumo: A origem da pupunha (Bactris gasipaes, Palmae) será determinada pela síntese de dados morfométricos, químicos e genéticos de suas raças primitivas e dos táxons afins da pupunha. No sudoeste da Amazônia, a pupunha brava (B. dahlgreniana) é uma das possíveis progenitoras da pupunha. Duas novas populações simpátricas deste táxon (denominadas tipos Acre e Ucayali) foram encontradas no município de Benjamin Constant, Amazonas, Brasil, latitude 4º25' S e longitude 70º00' W, 600 km ao noroeste de Boca do Acre, Amazonas, e 300 km ao leste do baixo Rio Ucayali, Loreto, Peru, áreas de ocorrência na descrição original do táxon. Indivíduos destas populações ocorrem em floresta primária e nas roças das comunidades locais, nunca são plantados mas são tolerados quando ocorrem espontaneamente, e aparentamente não hibridizam entre si ou com a pupunha. Tipo Acre - morfologica (especialmente os frutos vermelhos de 1 g) e quimicamente (gordura - 43% peso seco; extracto livre de N - 1% p.s.; fibra - 42% p.s.) as plantas são similares às das populações de Rondônia e Acre. Tipo Ucayali - morfologicamente (especialmente os frutos vermelhos de 5-8 g) as plantas são similares às da população de Pucallpa, Peru. Análise discriminante com variáveis morfológicas e análise de componentes principais com os ácidos graxos separam três táxons (B. gasipaes e B. dahlgreniana tipos Acre e Ucayali) em Benjamin Constant. A soma da evidência sugere a necessidade de uma reavaliação dos táxons afins de pupunha no sudoeste da Amazônia.

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Clement, C.R., J.P.L. Aguiar & S. Aued-Pimentel. 1999. Wild pupunha (Bactris dahlgreniana) in Amazonas state, Brazil. Acta Botanica Venezuelica 22(1): 29-44. (In Portuguese).

Abstract: The origin of pejibaye (Bactris gasipaes, Palmae) will be determined by a synthesis of morphometric, chemical and genetic data on its landraces and closely related taxa. In southwestern Amazonia, the wild pejibaye (B. dahlgreniana) is one of the possible ancestral taxa. Two new sympatric populations of this taxon (called Acre and Ucayali types) were found in the municipality of Benjamin Constant, Amazonas, Brazil, latitude 4º25' S and longitude 70º00' W, 600 km to the northwest of Boca do Acre, Amazonas, and 300 km to the east of the lower Rio Ucayali, Loreto, Peru, the taxon's distribution in the original description. Individuals of this population occur in primary forest and in swidden-fallows, they are never planted but are tolerated when they occur spontaneously, and apparently do not hybridize. Acre - morphologically (especially the 1 g red fruits) and chemically (fats - 43% dry weight; N-free extract - 1% d.wt.; fiber - 42% d.wt.) the plants are similar to those observed in Rondônia and Acre. Ucayali - morphologically (especially the 5-8 g red fruit) the plants are similar to those in Pucallpa, Peru. Discriminant analysis with morphological variables and principal components analysis with fatty acids separates three taxa (B. gasipaes and B. dahlgreniana Acre and Ucayali types) in Benjamin Constant. The sum of this evidence suggests the need to reevaluate the taxa related to pejibaye in southwestern Amazonia.

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Clement, C.R.; Aguiar, J.P.L.; Arkcoll, D.B. 1998. Composição química do mesocarpo e do óleo de três populações de pupunha (Bactris gasipaes) do Rio Solimões, Amazonas, Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, 20(1): 115-118.

Resumo: A composição centesimal do mesocarpo e do óleo do mesocarpo de frutos de pupunha (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) foram determinadas em amostras aleatórias das populações de Benjamin Constant, Fonte Boa e Coari, Amazonas, Brasil. As populações foram diferentes nos teores de óleo (10,1±6,6; 8,8±6,1; 21,0±11,6% peso seco, respectivamente) e de outros carboidratos. Benjamin Constant tem os frutos maiores (102±32 g), mais ricos em amido (71,6±8,3% peso seco), enquanto que Coari tem os frutos menores (32±9 g), mais ricos em óleo. Existe muita variação na quantidade (de 0,3 a 35%) e na composição do óleo, com a soma dos ácidos graxos insaturados variando de 20 a 80%. Não foram encontradas diferenças entre as médias das populações para os teores dos ácidos graxos porque teve muita variação dentro das populações, especialmente para os ácidos palmítico (17 a 75%) e oléico (12 a 76%).

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Clement, C.R.; Aguiar, J.P.L.; Arkcoll, D.B. 1998. Chemical composition of the mesocarp and mesocarp oil in three populations of pejibaye (Bactris gasipaes) along the Solimões River, Amazonas, Brazil. Revista Brasileira de Fruticultura, 20(1): 115-118. (In Portuguese).

Abstract: The proximate composition of the mesocarp and the fatty acid composition of the mesocarp oil from pejibaye (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) fruit were analysed in random samples from the Benjamin Constant, Fonte Boa and Coari, Amazonas, Brazil, populations. There were population differences with respect to oil (10.1±6.6; 8.8±6.1; 21.0±11.6% dry weight, respectively) and other carbohydrate (N-free extract) levels. Benjamin Constant had the largest (102±32 g), starchiest fruit (71.6±8.3% dry wt.), while Coari had the smallest (32±9 g), oiliest fruit. There is ample variation in oil quantity (from 0.3 to 35%) and composition, with the sum of insaturated fatty acids varying from 20 to 80%. Population mean differences were not detected for fatty acids because there was so much within population variation, especially for palmitic (17 to 75%) and oleic (12 to 76%) acids.

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Clement, C.R.; DeFrank, J. 1998. Response of pejibaye palm to vegetative and polypropylene ground covers during establishment of heart-of-palm plantations in Hawaii. HortScience, 33(5): 814-815.

Abstract: Pejibaye is being evaluated in Hawaii for production of fresh heart-of-palm. Yields and offshoot (sucker) production were evaluated in response to woven black polypropylene mat (control), three legumes (Arachis pintoi, Cassia rotundifolia, Desmodium heterocarpon) and a grass (Chloris gayana) as ground covers. D. heterocarpon and C. gayana formed closed canopies quickly and controlled weeds well, but required more labor to mow. A. pintoi formed a closed canopy slowly and only controlled weeds after forming a thick canopy, but required less mowing. C. rotundifolia died out after flowering and setting seed. All vegetative ground covers delayed heart-of-palm harvest and reduced yields 1.5 years after planting. A combination of polypropylene (adjacent to plants) and vegetative ground covers (in service rows) may provide the best solution to minimizing labor for vegetative management in this orchard crop.

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Clement, C.R.; DeFrank, J. 1998. Resposta de pupunha à cobertura vegetal e plástica durante o estabelecimento de plantios de palmito no Havaí. HortScience, 33(5): 814-815. (Em Inglês).

Resumo: A pupunha está sendo avaliada no Havaí para produção de palmito fresco. Produtividade e produção de perfilhos foi avaliada em termos de resposta a cubertura de solo por tecido polipropileno preto (testamunha), três leguminosas (Arachis pintoi, Cassia rotundifolia, Desmodium heterocarpon) e uma graminea (Chloris gayana). D. heterocarpon e C. gayana fecharam a cubertura rapidamente e controlaram ervas daninhas bem, mas necessitava de maior mão de obra para manter cortado. A. pintoi fechou a cubertura lentamente e somente controlou ervas após formar um cubertura densa, mas necessitava menos mão de obra. C. rotundifolia morreu após florecer e frutificar. Todas as cuberturas vegetativas atrasaram o corte de palmito e reduziram a produtividade 1,5 anos após plantio. A combinação de polipropileno (adjacente às plantas) e cubertura vegetal (nos caminhos de serviço) pode oferecer a melhor solução para minimizar mão de obra para manejar a cubetura vegetal em plantios de pupunha.

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Clement, C.R. 1997. Pupunha: Recursos genéticos para a produção de palmito. Horticultura Brasileira, 15 (Suplemento): 186-191.

Resumo: O cultivo da pupunha (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) para a produção de palmito está em franca expansão no Brasil. Os recursos genéticos da pupunha e sua utilização eficiente deveriam ser componentes importantes desta expansão. A identificação de germoplasma promisório para palmito depende de ter um ideotipo, que deveria ter como mínimo peciolos inermes, uma alta taxa de crescimento relativo, bom perfilhamento, palmitos de bom tamanho, e a ausência da enzima que se asocia ao oxalato de cálcio. Os espinhos no peciolo tem herdabilidades baixas e sua presença ou ausência afeta minimamente a produtividade mas poderia ser importante economicamente. Existem três populações de pupunha com razoáveis frequências de plantas inermes: Yurimaguas, Peru; San Carlos, Costa Rica; Benjamin Constant, Brasil. As populações de Yurimaguas e Benjamin Constant são bem representadas nas coleções de germoplasma do INPA e a de Yurimagas é nas coleções do IAC. No entanto, por falta de políticas agrícolas nacional e regional com fortes componentes de pesquisa e desenvolvimento, estas coleções não estão sendo bem utilizadas. Para que as coleções desempenham sua função, os programas de melhoramento precisam ser feitos em parceria com o setor privado, pois a corto prazo não se pode esperar muito dos governos.

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Clement, C.R. 1997. Pejibaye: Genetic resources for heart-of-palm production. Horticultura Brasileira, 15 (Suplemento): 186-191. (In Portuguese).

Abstract: The cultivation of pejibaye (Bactris gasipaes Kunth, Palmae) for its heart-of-palm is expanding rapidly in Brasil. The genetic resources of pejibaye and their efficient utilization should be important components of this expansion. The identification of promising germplasm for heart-of-palm depends upon the ideotype we use, which should have a minimum of spineless petioles, high relative growth rate, good offshoot production, good sized hearts, and the absence of the enzyme that is associated with calcium oxalate crystals. The spines on the petiole have low heritabilities and the presence or absence has little effect on yields but could be economically important. Three pejibaye populations with reasonable frequencies of spinelessness exist: Yurimaguas, Peru; San Carlos, Costa Rica; Benjamin Constant, Brazil. The populations of Yurimaguas and Benjamin Constant are well represented in INPA's germplasm collection and that of Yurimagas is in the IAC collection. Nonetheless, due to the absence of national and regional agricultural policies with strong research and development components, these collections are not being well used. For these collections to be useful in the current political climate, improvement programs must be done in collaboration with the private sector, since in the short term not much can be expected from government

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Clement, C.R.; Aradhya, M.K.; Manshardt, R.M. 1997. Allozyme variation in spineless pejibaye (Bactris gasipaes Palmae). J. Economic Botany, 51(2): 149-157.

Abstract: Allozyme variation was examined in three pejibaye (Bactris gasipaes) populations introduced into Hawaii for use in heart-of-palm improvement: Benjamin Constant (Putumayo landrace), San Carlos (Guatuso landrace) and Yurimaguas (Pampa Hermosa landrace). Nine enzymes encoded by 16 putative loci with a total of 38 alleles were resolved from meristem extract. Five loci were fixed in all populations, four additional loci were fixed in SC and one additional locus in BC. Six of the 38 alleles were rare, with three unique to BC and one to Y; two moderately high frequency alleles were unique to SC. Mean number of alleles per locus was lowest (1.6) in SC, with BC and Y having 2.1 alleles. Percentage of polymorphic loci was lowest in SC (44) and highest in Y (69). Observed heterozygosity was lowest in SC (0.051) and BC (0.066) and highest in Y (0.141). Nei's genetic identity was 0.985 between BC and Y and averaged 0.952 between SC and BC-Y. The low heterozygosities are probably due to a long history of selection and inbreeding (sib-mating) during the domestication process, followed by intensive recent selection for spinelessness and more inbreeding. All populations are very closely related, suggesting a single domestication event in Amazonia.

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Clement, C.R.; Aradhya, M.K.; Manshardt, R.M. 1997. Variação isoenzimática em pupunha (Bactris gasipaes Palmae) inerme. J. Economic Botany, 51(2): 149-157. (Em Inglês)

Resumo: A variação isoenzimática foi examinada em três populações de pupunha (Bactris gasipaes) introduzidas no Havaí para usar no melhoramento genético da espécie para a produção de palmito fresco: Benjamin Constant (raça Putumayo), San Carlos (raça Guatuso) e Yurimaguas (raça Pampa Hermosa). Nove enzimas codificadas por 16 loci com um total de 38 alelos foram obtidas de um extrato meristemático. Cinco loci foram fixados em todas as populações, quatro outros loci foram encontrados somente em BC e um outro em Y; dois alelos com frequências moderadamente altas foram encontrados somente em SC. O número médio de alelos por locus foi menor em SC (1,6), com BC e Y apresentando 2,1 alelos por locus. A porcentagem de loci polimórficos foi menor em SC (44) e maior em Y (69). A heterozigosidade observada foi menor em SC (0.051) e BC (0.066), e maior em Y (0.141). A identidade genética de Nei foi 0.985 entre BC e Y, e apresentou uma média de 0.952 entre SC e BC-Y. As heterozigosidades baixas são provavelmente devidas a uma longa história de seleção e endocruzamento (entre irmãos) durante o processo de domesticação, seguido recentemente por seleção intensiva contra espinhos e mais endocruzamentos. As três populações são muito aparentadas, sugerindo um único evento de domesticação na Amazônia.

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Clement, C.R.; Manshardt, R.M.; DeFrank, J.; Cavaletto, C.G.; Nagai, N.Y. 1996. Introduction of pejibaye for heart-of-palm in Hawaii. HortScience, 31(5): 765-768.

Abstract: The pejibaye (Bactris gasipaes, Palmae) is being evaluated in Hawaii as a source of fresh heart-of-palm. Germplasm from the Benjamin Constant population of the Putumayo landrace was evaluated at three densities (3333 plants/hectare; 5000 pl/ha, the commercial density in Costa Rica; 6666 pl/ha) at one site and at 5000 pl/ha at two additional sites. Harvest started at 15 months after planting at the best site, and four months later 24% of the plants had been harvested. Mean percent harvest, and heart-of-palm diameters, lengths, and weights were unaffected by density. Density effects on yield were significant, and yields were comparable to those reported from Costa Rica. At the site with intermediate growth rate, harvest started at 16 months, and three months later 24% of the plants had been harvested. At the poorest site, harvest started at 18 months, with only 1% of the plants contributing. There were significant progeny differences in % harvest at the two better sites, with clear GxE interactions. The precocious progenies produced average size hearts, but guaranteed faster returns. Yields at 18 months and weed control were evaluated at a fourth site in response to the herbicides oryzalin, oxyfluorfen, paraquat and woven black polypropylene mat. Percent harvest was highest with polypropylene mat (80%), followed by oxyfluorfen (50%), paraquat (20%), oryzalin (12.5%). Estimated palm heart yields (3731 plants/ha), corrected for % harvest, were highest with polypropylene mat, followed by oxyfluorfen. Paraquat severely inhibited growth of the suckers that assure future harvests. Yields at 18 months and weed control were evaluated in response to Arachis pintoi, Desmodium ovalifolium, Chloris gayana, and polypropylene mat, all established two months after planting the palms. All vegetative ground covers competed detrimentally with pejibaye for nutrients. D. ovalifolium and C. gayana provided acceptable weed control. A. pintoi provided good ground cover, but poor weed control. A taste panel rated heart-of-palm samples for favorable sensory characteristics, including sweetness, tenderness, crispness, and moistness, as well as negative sensory characteristics, including astringency and acridity. Basal sections were significantly more acrid and astringent than apical sections. Percent total soluble solids ranged from 3.0 to 6.6, but no obvious progeny or location patterns were apparent. Samples were provided to chefs in upscale restaurants where they received favorable comments.

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Clement, C.R.; Manshardt, R.M.; DeFrank, J.; Cavaletto, C.G.; Nagai, N.Y. 1996. Introdução do palmito de pupunha no Havaí. HortScience, 31(5): 765-768. (Em Inglês)

Resumo: A pupunha (Bactris gasipaes, Palmae) está sendo avaliada em Havaí como uma fonte de palmito fresco. O germplasma da população de Benjamin Constant da raça Putumayo foi avaliado em três densidades (3333 plantas/hectare; 5000 pl/ha, na densidade comercial de Costa Rica; 6666 pl/ha) em uma área e com 5000 pl/ha em duas áreas adicionais. A coleta começou aos 15 meses depois do transporte nos melhores lugares, e quatro meses depois 24% das plantas haviam sido coletadas. A porcentagem média de coleta e os diâmetros, pesos e comprimentos dos palmitos não foram afetados pela densidade. Os efeitos da densidade na produtividade foram significantes, e a produtividade foi cmparável àquela relatada de Costa Rica. Na área com a taxa de crescimento intermediário, a coleta iniciou aos 16 meses, e três meses depois 24% das plantas haviam sido coletadas. Na área mais pobre, a coleta iniciou aos 18 meses, com somente 1% das plantas contribuindo. Houve diferenças significantes nas progenies na porcentagem de coleta nas duas melhores áreas com interações GxE bem definidas. As progenies precoces produziram palmito de tamanho médio, mas garantiram retornos mais rápidos. A produção aos 18 meses e o controle de ervas daninhas foram avaliados numa quarta área em resposta aos herbicidas oryzalin, oxyfluorfen, paraquat e cobertura de tecido de polipropilêno preto. A porcentagem de coleta foi mais alta com tecido de polipropileno (80%), seguida por oxyfluorfen (50%), paraquat (20%), oryzalin (12.5%). A produção estimada de palmito (3731 plants/ha), corrigida para a % de coleta, foi mais alta com tecido de polipropileno, seguida por oxyfluorfen. Paraquat inibiu severamente o crescimento dos perfilhos que asseguram coletas futuras. A produção aos 18 meses e o controle de ervas daninhas foram avaliadas em resposta a Arachis pintoi, Desmodium ovalifolium, Chloris gayana, e tecido de polipropileno, todas estabelecidas dois meses depois que as palmeiras foram plantadas. Todas as coberturas vegetativas competiram detrimentalmente com a pupunha para nutrientes. D. ovalifolium e C. gayana forneceu um controle de ervas daninhas aceitável. A. pintoi forneceu boa cobertura, mas um pobre controle de ervas daninhas. Um painel de sabor avaliou amostras de palmito para características sensoriais favoráveis, incluindo doçura, suavidade, textura e umidade, como também as características sensoriais negativas, incluindo adstringencia e irritação. As seções basais foram significativamente mais irritantes e adstringentes do que as seções apicais. A porcentagem dos sólidos soluveis totais variou de 3,0 a 6,6, mas não foram observadas tendências aparentes entre progenies e localidades. Amostras foram fornecidas aos chefs de restaurantes de alta qualidade onde eles receberam comentários favoráveis.

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Clement, C.R.; Habte, M. 1995. Genotypic variation in vesicular-arbuscular mycorrhizal dependence of the pejibaye palm. J. Plant Nutrition, 18(9): 1907-1916.

Abstract: Two experiments were undertaken to determine the degree of mycorrhizal dependency of pejibaye (Bactris gasipaes, Palmae) seedling progenies from two Amazonian (Pampa Hermosa; Putumayo) and one Central American (Guatuso) land races. Plants were grown in subsurface samples of either an Oxisol (the Amazonian progenies) or an Ultisol, with or without inoculation with the vesicular-arbuscular mycorrhizae fungus (VAMF) Glomus aggregatum, at three concentrations of soil solution phosphorous (P). VAMF inoculation enhanced leaf P concentration and dry matter accumulation at the intermediate soil P concentration in all progenies. Dry matter accumulation was enhanced by 17%, 54% and 64% in the Pampa Hermosa, Putumayo, and Guatuso progenies, respectively. They are therefore classified as being marginally (Pampa Hermosa) or highly dependent. This infra-specific genetic variation with respect to mycorrhizal dependency merits further study for possible exploitation in plant improvement for sustainable agriculture.

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Clement, C.R.; Habte, M. 1995. Variação genotípica na dependência da pupunha em micorriza vesicular-arbuscular. J. Plant Nutrition, 18(9): 1907-1916. (Em Inglês).

Resumo: Foram realizados dois experimentos para determinar o grau de dependência mycorrizica em mudas de progenies de pupunha (Bactris gasipaes, Palmae) de duas raças Amazônicas (Pampa Hermosa; Putumayo) e uma da America Central (Guatuso). As plantas cresceram em amostras de sub-superfície de um latossolo (as progênies do Amazonas) ou um podzólico, com ou sem inoculação com o fungo micorrizico vesicular-arbuscular (VAMF) Glomus aggregatum, em tres concentrações de fósforo (P) na solução do solo. A inoculação com VAMF melhorou a concentração de P na folha e a acumulação de matéria seca na concentração intermediária de P no solo em todas as progenies. A acumulação de matéria seca foi melhorada em 17%, 54% and 64% nas progenies de Pampa Hermosa, Putumayo, e Guatuso, respectivamente. Elas são portanto, classificadas como sendo marginalmente (Pampa Hermosa) ou altamente dependente. Esta variação genética infra-especifica com respeito á dependência micorrizica requer estudos adicionais para sua possível exploração no melhoramento de plantas para agricultura sustentável.

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Clement, C.R.; Dudley, N.S. 1995. Effect of bottom heat and substrate on seed germination of pejibaye (Bactris gasipaes) in Hawaii. Principes, 39(1):21-24.

Abstract: Two experiments were conducted to test the effect of substrate (volcanic cinder vs redwood bark + perlite) and bottom heat (35'C vs ambiente) on germination of pejibaye progenies from the Benjamin Constant population of the Putumayo landrace (14 progenies) and the Yurimaguas population of the Pampa Hermosa landrace (5 progenies). Overall germination was low: 63% in the substrate experiment and 56% in the heat experiment for Benjamin Constant progenies; 37% and 33%, respectively, for the Yurimaguas progenies. Bottom heat enhanced germination by 7-8%, not significant. The volcanic cinder was a better substrate than the redwood bark perlite mix. There were significant progeny by treatment interactions which suggest that individual genotypes have different germination requirements.

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Clement, C.R.; Dudley, N.S. 1995. Efeito do calor subterrâneo e substrato na germinação de sementes da pupunha (Bactris gasipaes) in Havaí. Principes, 39(1): 21-24. (Em Inglês)

Resumo: Dois experimentos foram conduzidos para testar o efeito de substrato (cinzas vulcânicas vs casca de Sequoia + perlite) e temperatura subterranea (35'C vs ambiente) na germinação de progenies de pupunha da população de Benjamin Constant da raça Putumayo (14 progenies) e da população de Yurimaguas da raça de Pampa Hermosa (5 progenies). A germinação geral foi baixa: 63% no experimento com substrato e 56% no experimento com calor para as progenies de Benjamin Constant; 37% e 33%, respectivamente, para as progenies de Yurimaguas. A temperatura subterranea melhorou a germinação em 7-8%, nada significante. As cinzas vulcânicas produziram um melhor substrato do que a mistura de casca de Sequoia + perlite. Não houve interações significante de progênies por tratamentos, o que sugere que os genótipos individuais possuem necessidades diferentes de germinação.

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Clement, C.R.; Silva Filho, D.F. 1994. Amazonian small fruits with commercial potential. Fruit Varieties Journal, 48(3): 152-158.

Abstract: Although most native Amazonian fruit species are trees, a few are woody or herbaceous shrubs. The Myrtaceae is especially rich in small fruit species. The araçá-boi (Eugenia stipitata McVaugh) was domesticated in western Amazonia for its deliciously flavored, sour pulp. The araçá-pera (Psidium acutangulum DC) was managed in swidden second-growth and around village sites for its pleasantly flavored, sour fruit, some of which recall the flavor of the strawberry guava (P. cattleianum L.). The caçari or camu-camu (Myrciaria dubia (HBK) McVaugh) is a wild species that occurs in monospecific stands in the flood-plains. Its extremely sour, though pleasantly flavored fruit, has up to 4 g of ascorbic acid per 100 g of edible pulp, making it richer in this vitamin than the acerola (Malpighia glabra L.). The Solanaceae offers the cubiu or cocona (Solanum sessiliflorum Dunal), domesticated in western Amazonia and similar in appearance to the naranjilla (S. quitoense Lam.). Its potential yields are enormous and its pleasantly flavored fruits are used for juices or in cooking. The Rubiaceae contains the purui (Borojoa sorbilis (Huber) Cuatre.) and several relatives. Another sour fruit with a pleasant flavor, the purui appears to have been at least semi-domesticated in western Amazonia also. These species offer the potential for development as processed juices or other products, as they are all too sour for out of hand consumption. This paper describes each species, presents available composition and yield data, and suggests the research necessary to develop them as small fruit crops.

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Clement, C.R.; Silva Filho, D.F. 1994. Fruteiras menores da Amazônia com potencial comercial. Fruit Varieties Journal, 48(3): 152-158. (Em Inglês).

Resumo: Mesmo que a maioria das espécies frutíferas Amazônicas sejam arbóreas, algumas espécies são arbustos e herbaceos A Mirtacea é especialmente rica em espécies de pequenos frutos. O araçá-boi (Eugenia stipitata McVaugh) foi domesticado no oeste da Amazônia para sua polpa saborosa, mesmo que um tanto ácida. O araçá-pera (Psidium acutangulum DC) foi manejado em roçados e capoeiras e ao redor das áreas de vilarejos para seu fruto de sabor agradável, porém também ácido, o qual lembra de sabor de goiaba morango (P. cattleianum L.). O caçari ou camu-camu (Myrciaria dubia (HBK) McVaugh) é uma espécie silvestre que ocorre em populações mono-especificas nas várzeas. É extremamente ácida, porém possui um sabor agradável e até 4 g de acido ascórbico por 100 g de polpa comestível, o que o torna mais rico em esta vitamina do que a acerola (Malpighia glabra L.). A Solanacea oferece o cubiu ou cocona (Solanum sessiliflorum Dunal), domesticado no oeste da Amazonia e similar em aparência à naranjilla (S. quitoense Lam.). Seu potencial de produção é enorme e seus frutos de sabor agradável, são usados para sucos ou preparações de receitas caseiras. A Rubiacea contém o purui (Borojoa sorbilis (Huber) Cuatre.) e diversos relativos. Sendo outro fruto ácido com um agradável sabor, o purui parece ter sido pelo menos semi-domesticado no oeste da Amazônia também. Estas espécies oferecem o potencial para desenvolvimento como sucos processados ou outros produtos, já que são demais ácidas para consumo in natura. Este artigo descreve cada espécie, apresenta a composição e dados de produção disponíveis, e sugere a pesquisa necessária para desenvolvê-las como cultivos de pequenos frutos.

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Clement, C.R.; Habte, M. 1994. Effect of soil solution phosphorous on seedling growth of the pejibaye palm in an oxisol. J. Plant Nutrition, 17(4): 639-655.

Abstract: Two experiments were undertaken to determine the effect of mycorrhizal inoculation and soil solution phosphorous concentration on the growth of pejibaye (Bactris gasipaes, Palmae) seedling progenies from two Amazonian populations in a Hawaiian Oxisol. Mycorrhizal colonization and effectiveness were insignificant, perhaps because of residual fumigant toxicity and apparent water stress. Soil solution P concentration had highly significant effects on seedling leaf number, leaf area, plant biomass, anthracnose damage to leaves, and growth and physiological parameters in both experiments. Genotype effects were significant in the experiment involving progenies from two different populations, but not in the experiment involving two progenies from the same population. Native soil solution P concentration in this Oxisol was insufficient for acceptable pejibaye growth, while 0.2 mg/L soil P gave very good growth.

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Clement, C.R.; Habte, M. 1994. Efeito de fósforo em solução no solo no crescimento de mudas de pupunha num latossolo. J. Plant Nutrition, 17(4): 639-655. (Em Inglês).

Resumo: Foram realizados dois experimentos para determinar o efeito de inoculação micorrizica e a concentração de fósforo na solução do solo no crescimento de mudas de progênies de pupunha (Bactris gasipaes, Palmae) de duas populações da Amazônia latossolo Havaiano. A colonização micorrizica e sua eficiência foram insignificantes, talvez por causa da toxicidade residual do fumegante e do aparente estresse da água. A concentração de P na solução de P no solo teve efeitos altamente significantes sobre o número das folhas das mudas, área foliar, biomassa das plantas, danos da antracnose nas folhas, e parâmetros de crescimento e fisiológicos. Os efeitos genotipicos foram significantes no experimento envolvendo progenies de duas populações diferentes, mas não no experimento envolvendo duas progenies da mesma população. A concentração nativa de P na solução do solo deste latossolo foi insuficiente para um crescimento aceitável de pupunha, enquanto 0,2 mg/L de P no solo mostrou um excelente crescimento.

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Clement, C.R. 1992. Frutas da Amazônia. Ciência Hoje, 14(83): 28-37.

Resumo: Um centro de diversidade genética de frutíferas e outros cultivos agrícolas é roposto, localizado entre os rios Napo e Iça na Amazônia ocidental. Dados sobre a produção, distribução e raças primitivas das seguintes espécies frutíferas apoia esta hipótese: pupunha (Bactris gasipaes), biribá (Rollinia mucosa), abiu (Pouteria caimito), sapota (Quararibea cordata), araçá-boi (Eugenia stipitata), mapati (Pourouma cecropiaefolia) e cubiu (Solanum sessiliflorum). Ucuye (Macoubea witotorum) é identificado como apoio possível. É sugerido que estas espécies poderiam ter sido restringidos às refugia florestias da Amazônia ocidental durante o Pleistocêno.

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Clement, C.R. 1992. Fruits of Amazonia. Ciência Hoje, 14(83): 28-37. (In Portuguese).

Abstract: A centre of tree fruit diversity is proposed, located mostly between the confluences of the Napo and Iça rivers with the Amazon. Data on fruit yields, distribution and landraces of the following species are given as support for this hypothesis: pejibaye (Bactris gasipaes), biriba (Rollinia mucosa), abiu (Pouteria caimito), sapota (Quararibea cordata), araza (Eugenia stipitata), uvilla (Pourouma cecropiaefolia) and cubiu (Solanum sessiliflorum). Ucuye (Macoubea witotorum) is identified as possible support also. It is suggested that these species might have been restricted to forest refuges in western Amazonia during the Pleistocene era.

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Clement, C.R. 1992. Domesticated palms. Principes, 36(2): 70-78.

Abstract: Domestication is defined and the definition applied to the major palms [areca (Areca catechu), coconut (Cocos nucifera), date (Phoenix dactylifera), African oil palm (Elaeis guineensis) and pejibaye (Bactris gasipaes)] is reviewed, and an attempt is made to quantify their degree of modification due to domestication. The possibility that other palms, such as sago (Metroxylon sagu), palmyra (Borassus flabellifer), talipot (Corypha umbraculifera) and doum (Hyphaene thebaica), may be domesticated is also considered.

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Clement, C.R. 1992. Palmeiras domesticadas. Principes, 36(2): 70-78. (Em Inglês).

Resumo: Definiu-se domesticação e essa definição é aplicada às palmeiras principais [areca (Areca catechu), coco (Cocos nucifera), tamara (Phoenix dactylifera), dendê (Elaeis guineensis) e pupunha (Bactris gasipaes)], e uma tentativa é feita para quantificar seu grau de modificação devido à domesticação. A possibilidade que outras palmeiras, tais como sago (Metroxylon sagu), palmyra (Borassus flabellifer), talipot (Corypha umbraculifera) e doum (Hyphaene thebaica), possam ser domesticadas, é também considerada.

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Clement, C.R. 1991. Amazonian Fruits: a neglected, threatened and potentially rich resource requires urgent attention. Diversity, 7(1&2): 56-59.

Abstract: The potential of domesticated, semi-domesticated, cultivated, managed and wild Amazonian fruits as new crops is emphasized. The specific examples given of each of these types are Bactris gasipaes, Eugenia stipitata, Theobroma grandiflorum, Brazil nut (Bertholletia excelsa) and Myrciaria dubia, respectively. Characteristics, uses and genetic resource collections are noted for each. The main causes of genetic erosion in these and other fruit species are seen as acculturation of native Indians, exodus of Amazonian peasants to the cities, immigration of non-Amazonians and deforestation.

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Clement, C.R. 1991. As fruteiras da Amazônia: um recurso negligenciado, ameaçado e potencialmente rico requer atenção urgente. Diversity, 7(1&2): 56-59. (Em Inglês).

Resumo: O potencial das frutas Amazonicas domesticadas, semi-domesticadas, cultivadas, manejadas e silvestres como novos cultivos é enfatizado. Os exemplos específicos de cada um desses tipos são Bactris gasipaes, Eugenia stipitata, Theobroma grandiflorum, Castanha-do-Brasil (Bertholletia excelsa) e Myrciaria dubia, respectivamente. Para cada espécie foram observadas as características, usos e coleções de recursos genéticos. A causa principal da erosão genética em estas e em outras espécies de frutos são vistas como o aculturamento de povos nativos, exodo dos caboclos da Amazônia para as cidades, imigração de não-Amazonenses e desmatamento.

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Clement, C.R.; Arkcoll, D.B. 1991. The pejibaye (Bactris gasipaes H.B.K., Palmae) as an oil crop: potential and breeding strategy. Oleagineux, 46(7): 293-299.

Abstract: The pejibaye (Bactris gasipaes) is a domesticated American palm with great potential to become a new plantation oil crop. This paper gives a description of the plant and its fruit, reviews the mesocarp and oil composition data available, presents a plant ideotype for breeding for oil, makes yield projections based on available germplasm and the ideotype, and suggests a breeding strategy that should be followed to develop this crop. Further germplasm prospection is important and will be a determinant of success.

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Clement, C.R.; Arkcoll, D.B. 1991. A pupunha como cultivo oleaginoso: seu potencial e uma estratégia de melhoramento. Oleagineux, 46(7): 293-299. (Em Inglês).

Resumo: A pupunha (Bactris gasipaes) é uma palmeira americana domesticada com grande potencial para se tornar uma nova plantação de cultura para obtenção de óleo. Este artigo oferece uma descrição da planta e seu fruto, revisa os dados disponíves da composição do mesocarpo e do óleo, apresenta um ideotipo da planta para produção de óleo, faz projeção de produção com base no germoplasma disponível e seu ideotipo, e sugere uma estratégia de melhoramento que deveria ser seguida para desenvolver este cultivo. A prospecção continua de germoplasma é importante e será um determinante de successo.

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Clement, C.R. 1990. Regeneração natural de pupunha (Bactris gasipaes). Acta Amazonica, 20(nº único): 399-403.

Resumo: Diversas plantas de pupunha foram avaliadas em capoeira de 12 anos em uma fazenda abandonada para determinar a existência da regeneração natural. Plantas adultas com as copas acima da floresta produziram frutos. Os frutos foram predados pelo homem e as sementes por roedores. Os perfilhos laterais cresceram bem quando receberam bastante luz ou mostraram redução em número e etiolação das folhas à sombra. Duas mudas foram encontradas, com um baixo numero de folhas, peciolos etiolados e baixa area foliar, sugerindo um pouco crescimento na sombra. A reprodução parece depender de clareiras naturais ou clareiras feitas pelo homem, estas ultimas de insuficiente duração para permitir a regeneração natural. Isto, combinado com outras modificações, confirma o status da pupunha com uma espécie domesticada.

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Clement, C.R. 1990. Natural regeneration of pejibaye. Acta Amazonica, 20(nº único): 399-403. (In Portuguese).

Abstract: Numerous pejibaye plants were evaluated in 12 year old second growth on an abandoned farm to determine the extent of natural regeneration. Adult plants with crowns above the canopy produce fruit. Fruits are predated by man and seeds by rodents. Lateral shoots grow well with enough light or show leaf etiolation and reduced number in shade. Two seedlings were found, with low leaf number, etiolated petioles and low leaf area, suggesting extremely slow growth in shade. Reproduction appears to depend upon natural or man-made clearings, the former of insuficient duration to permit natural regeneration. This, combined with other modifications, confirms pejibaye's status as a full domesticate.

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Clement, C.R.; Perreira Campos, J.K.; Plácido Neto, J.J. 1990. Estimación de la biomasa de la hoja del pejibaye (Bactris gasipaes H.B.K.). Revista de Biologia Tropical, 38(2B): 395-400.

Resumen: La biomasa foliar es importante para estimar los parámetros de crecimiento y determinar el efecto de los tratamientos agronómicos. Se tomaron dimensiones métricas y pesos de las hojas de tres poblaciones de pejibaye (Bactris gasipaes H.B.K.) mantenidas por el INPA en Manaus y se desarrolló un método para estimar la biomasa a partir de las dimensiones del raquis. La regresión linear "Log biomasa foliar = 0.97 Log área rectangular máxima del raquis" estima la biomasa con un error de 2% y es recomendada para usar de inmediato en poblaciones de la Amazonía. Las diferencias entre las poblaciones siguen tendencias esperadas durante el proceso de domesticación de la especie: mayor área foliar con menor estructura de soporte (peciolo/raquis), permitido por foliolos más finos y leves, en las poblaciones más derivadas.

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Clement, C.R.; Perreira Campos, J.K.; Plácido Neto, J.J. 1990. Estimation of pejibaye foliar biomass. Revista de Biologia Tropical, 38(2B): 395-400. (In Spanish).

Abstract: Foliar biomass is important for estimating growth parameters for breeding and agronomic studies. Leaf dimensions and weights were measured in three populations of pejibaye maintained by INPA in Manaus, Amazonas, Brazil, and a method to estimate leaf biomass from rachis dimensions was developed. The linear regression "Log leaf biomass = 0.97 Log maximum transversal rectangular area of the rachis" estimated biomass with an error of 2% and is recommended for immediate use with Amazonian populations. Differences among populations follow tendencies expected during the domestication process in this species: greater leaf area with less supporting structure (petiole/rachis), permited by thinner, lighter leaflets in the more derived populations.

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