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Capítulos de Livros com Referee
(Refereed Book Chapters)


Clement, Charles R. 2006. Demand for two classes of traditional agroecological knowledge in modern Amazonia {Demanda para dois classes de conhecimento agroecológico tradicional na Amazônia moderna}. In: Posey, Darrell A.; Balick, Michael J. (Eds.). Human impacts on Amazonia: the role of traditional ecological knowledge in conservation and development. Columbia University Press, New York. pp. 33-50. (ISBN 0-231-10589-4)

Clement, Charles R. 2006. Fruit trees and the transition to food production in Amazonia {Fruteiras e a transição a produção de alimentos na Amazônia}. In: Balée, William; Erickson, Clark L. (Eds.). Time and Complexity in the Neotropical Lowlands: Studies in Historical Ecology. Columbia University Press, New York. pp. 165-185. (ISBN 0-231-13562-9)

Cymerys, Margaret; Clement, Charles R. 2005. Pupunha, Bactris gasipaes Kunth. In: Shanley, Patricia; Medina, Gabriel (Eds.). Frutíferas e Plantas Úteis na Vida Amazônica. CIFOR & Imazon, Belém, Pará, Brazil. pp. 203-208. (ISBN 85-88808-02-1)

Clement, Charles R. 2004. Pupunha: Once a staple now a snack {Pupunha, uma vez importante, agora uma tira gosto}. In: López, Citlalli; Shanley, Patricia; Fantini, Alfredo C. (Eds.). Riches of the forest: Fruits, remedies and handicrafts in Latin America. CIFOR, Bogor, Indonesia. pp. 9-12. (ISBN 979-3361-46-8)

Clement, Charles R. 2004. Fruits {Frutas}. In: Prance, Ghillean T.; Nesbitt, Mark. (Eds.). The Cultural History of Plants. Routledge, London. pp. 77-95. (UK) (ISBN 0-415-92746-3)

Clement, C.R.; McCann, J.M.; Smith, N.J.H. 2004. Agrobiodiversity in Amazonia and its relationships with dark earths {Agrobiodiversidade na Amazônia e sua relação com terra preta do índio}. In: Lehmann, J.; Kern, D.; Glaser, B.; Woods, W. (Eds.). Amazonian Dark Earths -­ Origin, Properties, and Management. Kluwer Academic Publ., Dordrecht. pp. 159-178.

Yuyama, K.; Chávez-Flores, W.B; Clement, C.R. 2002. Pupunheira. In: Bruckner, C.H. (Ed.). Melhoramento de Fruteiras Tropicais. Editora Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG. p. 411-422.

Clement, C.R.; Yuyama, K.; Chávez Flores, W. 2001. Recursos genéticos de pupunha {Genetic resources of pejibaye}. In: Sousa, N.R.; Souza, A.G.C. (Eds.). Recursos fitogenéticos na Amazônia Ocidental: conservação, pesquisa e utilização. Embrapa Amazônia Ocidental, Manaus. pp. 143-187. (Brasil)

Clement, C.R. 2001. Melhoramento de espécies nativas. In: Nass, L.L.; Valois, A.C.C.; Melo, I.S.; Valadares-Inglis, M.C. (Eds.). Recursos genéticos & melhoramento - plantas. Fundação de Apoio à Pesquisa Agropecuária de Mato Grosso - Fundação MT, Rondonópolis, MT. pp. 423-441.

Clement, C.R. 2001. Domestication of Amazonian fruit crops - past, present, future. In: Vieira, I.C.G.; Silva, J.M.C.; Oren, D.C.; D'Incao, M.A. (Eds.). Diversidade biológica e cultural da Amazônia. Museu Paraense Emílio Goeldi, Belém. pp. 347-367.

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Mora Urpí, J., J.C. Weber & C.R. Clement. 1998. Peach palm, Bactris gasipaes Kunth {Pupunha}. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 20. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research - IPK, Gatersleben, Germany/International Plant Genetic Resources Institute - IPGRI, Rome. 83 p. (Italy).

Smith, N., J. Dubois, D. Current, E. Lutz & C. Clement. 1998. Agroforestry experiences in the Brazilian Amazon: Constraints and opportunities {Experiências agroflorestais na Amazônia brasileira: limitações e oportunidades}. The Pilot Program do Conserve the Brazilian Rain Forest, Ministério do Meio Ambiente, Recursos Hídricos e Amazônia Legal & World Bank, Brasília, DF. 67 p. (Brazil).

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Clement, C.R. 1997. Environmental impacts of, and biological and socio-economic limitations on new crop development in Brazilian Amazonia {Impactos ambientais de, e limitações biológicas e sócio-econômicas no desenvolvimento de cultivos novos na Amazônia brasileira}. In: Smartt, J. & N. Haq (eds). Domestication, production and utilization of new crops. International Centre for Underutilized Crops, Southampton. p. 134-146. (UK). [PDF]

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Kerr, L.S., R.N.S. Clement, C.R. Clement & W.E. Kerr. 1997. Cozinhando com a Pupunha {Cooking with pejibaye}. INPA, Manaus. 95 p. (Brazil).

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Clement, C.R. & H. Villachica. 1994. Amazonian fruits and nuts: potential for domestication in various agroecosystems {As frutas e castanhas da Amazônia: seu potencial para domesticação em sistemas agroecológicos diversos}. In: Leakey, R.R.B. & A.C. Newton (eds) Tropical Trees: The Potential for Domestication and the Rebuilding of Forest Resources. H.M.S.O., London. p. 230-238. (UK).

Clement, C.R., R.M. Manshardt, J. DeFrank, F. Zee & P. Ito. 1993. Introduction and evaluation of pejibaye (Bactris gasipaes) for palm heart production in Hawaii {Introdução e avaliação da pupunha como produtora de palmito em Havaí}. In: Janick, J. & J.E. Simon (eds) New Crops. John Wiley & Sons, New York. p. 465-472. (USA).

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McKey, D., O.F. Linares, C.R. Clement & C.M. Hladik. 1993. Evolution and history of tropical forests in relation to food availability - background {A evolução e a história das florestas tropicais em relação a disponibilidade de alimentos - introdução}. ibid. p. 17-24.

Oldeman, R.A.A., C.R. Clement & D.M. Kabala. 1993. Food and the future of the tropical forest: management alternatives - background {Alimentos e o futuro da floresta tropical: alternativos de manejo - introdução}. ibid. p. 685-690.

Clay, J.W. & C.R. Clement (eds). 1993. Selected Species and Strategies to Enhance Income Generation from Amazonian Forests. FO: Misc/93/6 Working Paper, Forestry Dept., FAO, Rome. [Livro/Book em/in html]

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Clay, J.W. & C.R. Clement. 1993. Some Amazonian forest products and initiatives for adding value to them {Alguns produtos florestais da Amazônia e iniciativas para lhes agregar valor}. ibid. p. 46-57.

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Clement, C.R. 1993. Piquia (Caryocar villosum, Caryocaraceae). ibid. 108-114.

Clement, C.R. 1993. Brazil nut (Bertholletia excelsa, Lecythidaceae). ibid. 115-127.

Clement, C.R. 1993. Bacuri (Platonia insignis, Gutiferae). ibid. 133-138.

Clay, J.W. & C.R. Clement. 1993. Conclusions - developing markets for forest products {Conclusões - desenvolvendo mercados para produtos florestais}. ibid. p. 223-227.

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Clement, C.R. 1986. Piqui (Caryocar brasiliensis). ibid. p. 73-76.

Clement, C.R. 1986. Piquiá-rana (C. glabrum). ibid. p. 77-80.

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Clement, C.R. 1986. Açaí-do-Pará (Euterpe oleracea). ibid. p. 133-136.

Clement, C.R. 1986. Açaí (E. precatoria). ibid. p. 137-140.

Clement, C.R. 1986. Seringa (Hevea brasiliensis). ibid. p. 153-156.

Clement, C.R. 1986. Maçaranduba (Manilkara huberi). ibid. p. 181-185.

Clement, C.R. 1986. Camu-camu (Myrciaria dubia). ibid. p. 201-204.

Clement, C.R. 1986. Bacuri (Platonia insignis). ibid. p. 217-220.

Clement, C.R. 1986. Mapati (Pourouma cecropiaefolia). ibid. p. 225-228.

Clement, C.R. 1986. Abiu (Pouteria caimito). ibid. p. 229-232.

Clement, C.R. 1986. Araçá-pera (Psidium acutangulum). ibid. p. 253-256.

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Clement, C.R. 1986. Araçá (P. araça). ibid. p. 261-264.

Clement, C.R. 1986. Sapota (Quararibea cordata). ibid. p. 265-268.

Clement, C.R. 1986. Bacuri-pari (Rheedia sp.). ibid. p. 269-272.

Clement, C.R. 1986. Biribá (Rollina mucosa). ibid. p. 273-276.

Clement, C.R. 1986. Cacao do Peru (Theobroma bicolor). ibid. p. 289-292.

Clement, C.R. 1986. Cacao (T. cacao). ibid. p. 293-296.

Clement, C.R. 1986. Cupuaçu (T. grandiflorum). ibid. p. 297-300.

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